Isteri minta CERA1 kerana suami tak mampu kerja selepas eksiden

‘Kenapa nak mohon cerai ta’liq Puan?’ tanya saya…

‘Sebab suami dah lama tak bagi nafkah kat saya. Dah lebih dari 4 bulan. Semenjak suami saya eksiden. Selepas eksiden dia dah tak kerja dah… Kitorang pun dah tak duduk sama’, jawab client perempuan tersebut…

‘Kenapa tak duduk sama Puan? Kenapa tinggalkan suami lepas suami eksiden? Kenapa Puan tak jaga suami?’

‘Kitorang ni sus4h. Duit pun takde. Saya pulak tak kerja. Memang harap gaji dia je. Ni dia dah eksiden, kena benti keje. Saya pun takde duit. Macam mana nak tanggung dia, nak uruskan dia. Jadi biar jelah dia duduk dgn family dia. Apa2 jadi pun family dia ada’, jawab client tersebut.

‘Oh..macam tu. Ok2. Puan datang dengan siapa?’ tanya saya lagi.

Dia terdiam… Tup, tup, tup… masuk seorang lelaki. ‘Ye cik? Ada apa2 yang boleh saya bantu?’ ‘Takde apa… Saya tunggu bakal tunang saya ni’, jawab lelaki tersebut sambil tangannya menunjuk ke arah client perempuan tersebut.

Ya Allah. Tarik nafas panjang saya. Manusia jenis apa nih??

Hmmmm… Saya cuma nak ingatkan pada diri saya sendiri dan pada semua perempuan di luar sana yang bergelar isteri, Nabi ﷺ kata NER4KA tu hampir keseluruhan isinya adalah perempuan. Bila sahabat tanya pada Nabi ﷺ kenapa keseluruhan isi nerak4 adalah perempuan? Nabi jawab ‘disebabkan kekuffuran mereka’.

Sahabat tanya lagi ‘Adakah perempuan2 itu kuffur kepada Allah?’ Nabi ﷺ jawab ‘Tidak melainkan mereka KUFFUR kepada suami dan mengKUFFURI kebaikan suami BAHKAN saat dia melihat sesuatu yang tidak berkenan di hatinya ttg suaminya, nescaya ia akan berkata ‘aku sama sekali belum pernah melihat kebaikan darimu (suami)’.

Oh ya. Satu lagi, bagi lelaki yang suka menyond0l masuk kebun kepunyaan orang, Nabi ﷺ cakap masa Nabi ﷺ dimikrajkan, Baginda ﷺ diperlihatkan isi ner4ka. Ada satu golongan yang Nabi ﷺ tengok makan daging bus0k (bangka1) sedangkan ada daging baik di sebelahnya. Rupanya2 tu golongan penz1na yang suka berz1na dengan perempuan sedangkan ada isteri yang halal untuk ‘digauli’.

Ok. Last sekali, mat1 tu dekat hoi! Takde isyarat, takde tanda. Tau2 dah terkiok je. Jadi bawak2 beringat dan bert4ubat ye.

# The most beautiful blessing we have been given IS the CHANCE to REPENT.

Kredit; Nur Abda Tihani

Be the first to comment on "Isteri minta CERA1 kerana suami tak mampu kerja selepas eksiden"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*