6 rider DIAN1AYA; Pembela dan peguam bangkit PERTAHAN dan BELA TERTUD0H

Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) menyeru rakyat Malaysia untuk bersama-sama berdoa supaya kes berkaitan enam penghantar makanan yang menghadapi pertud0han melakukan rus0han – didakw4 dianiaya – di sebuah restoran pada 18 Mei lalu diigug0rkan.

Pengerusinya, Haji Aminuddin Yahaya berkata, kes berkenaan adalah sal4h satu contoh di mana individu yang berniat ikhlas membantu rakan sekerja tetapi dis4lah anggap sehingga mereka ditud0h seolah-olah melakukan rus0han.

 “Jadi, saya rasa ini tindakan yang tidak wajar dan satu penganiayaan kepada mereka. “Dan kita berdoa bersama-sama rakan-rakan lain supaya kes ini menjadi pengajaran kepada semua orang jang4n mudah mengan1ayai sesiapa.

“Kita ada undang-undang dan peraturan. Kita berharap pihak berkenaan tidak akan mengulangi t1ndakan mengan1ayai orang lain pada masa hadapan,” katanya dalam sidang media di Mahkamah Majistret Petaling Jaya, hari ini.

Sebelum ini, mereka – ‘rider Food Panda’ – berkumpul di sebuah restoran di Bandar Puteri, Puchong sebagai tanda pr0tes terhadap seorang lelaki bertindak kas4r dengan menend4ng seorang wanita penghantar makanan hingga terj4tuh.

Lelaki terbabit dipercayai tidak berpuas hati kerana wanita yang menunggang motosikal itu memotong ketika dia ingin membuat pusingan U. Akibat kejadian itu, lelaki terbabit menunjukkan isyarat luc4h sebelum bert1ndak men0lak m4ngsa.

Muhammad Hafiz Yusnan, 21; Muhamad Izzat Abd Bari, 22; Mohd Syukri Achyar, 39; Wan Hafizie Wan Hanapi, 28; S Jaya Nantha Kumaran, 31 dan Amirul Zahari Zailani, 25, bagaimanapun mengaku tidak bersal4h selepas pertud0han dibacakan di hadapan Majistret, Nor Ariffin Hisham.

Semua tertud0h didakwa bersama-sama 10 orang lagi yang masih bebas melakukan rus0han itu pada 6.20 petang mengikut Seksyen 145 Kanun Keseks4an dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, yang memperuntukkan huk0man penj4ra maksimum dua tahun atau dengan dend4 atau kedua-duanya, jika sabit kesal4han.

Mahkam4h Majistret Petaling Jaya hari ini, menetapkan 29 September depan bagi sebutan semula kes itu. Pada masa sama, Haji Aminuddin berkata, PEMBELA dengan kerjasama peguam-peguam yang diketuai oleh Datuk Zainul Rijal Abu Bakar tampil memberi sokongan moral kepada m4ngsa yang teran1aya dalam kes berkenaan.

Beliau berkata, sokongan diberi atas dasar kemanusiaan dan prihatin kepada nasib rakyat yang tidak dibela oleh mana-mana pihak sama ada parti politik mahupun orang kenamaan.

“Kami tampil memberi sokongan akan kesus4han anak-anak muda ini hanya kerana membuat t1ndakan ikhlas membantu, tetapi akhirnya ditud0h sebagai merus0h. “Jadi, kami terpanggil beri sokongan moral dan kami ucapkan terima kasih kepada rakan peguam yang begitu berkaliber untuk membela anak-anak ini dalam pertud0han berkenaan,” katanya.

Kredit; ismaweb.net

Be the first to comment on "6 rider DIAN1AYA; Pembela dan peguam bangkit PERTAHAN dan BELA TERTUD0H"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*