Tahukah anda Malaysia juga pernah hampir nasib yg sama pada tahun 2000

Semua dah tahukan yang let0pan dahsy4t menggegarkan Beirut hingga ratusan ny4wa terk0rban dan ribuan lain ceder4 semalam disebabkan 2,750 tan baja ammonia nitrat yang disimpan bertahun-tahun di kawasan gudang pelabuhan dekat bandar itu.

Tahu tak korang, sebenarnya pada tahun 2000, negara kita nyaris menjadi ‘mangs4’ ser4ngan menggunakan Ammonium Nitrat (walaupun mungkin tak sebesar yg melet0p di Beirut semalam).  Ketika itu sekumpulan penggan4s dari Kumpulan Mujah1ddin Malaysia (KMM) merancang menyer4ng kapal per4ng Amerika Syarikat yang berlabuh di Port Kelang.

Nasib baiklah pasukan Cawangan Khas (SB) Bukit Aman berjaya ‘menghidu’ awal perancangan mereka dan seterusnya menemui bahan let0pan Ammonium Nitrat yang mereka hendak gunakan! Benda ni bukan andaian atau rumours ye, boleh check kat hansard Parlimen.

Selain itu kita juga berjaya menah4n dua lelaki anggota Jemaah Islamiah (JI) yang dah sumbat empat tan Ammonium Nitrat dalam lori sayur untuk let0pkan tambak Johor ketika ribuan rakyat kita nak pergi kerja ke Singapura.

Saja nak sebut benda ini. Ni BARU SIKIT saja. Orang kita banyak tak tahu. Kalau tahu pun, depa cepat lupa. Tetapi percayalah PDRM tak pernah lupa dan terus bekerja keras siang malam walaupun tanpa kita sedar dan sedang tidur nyenyak diulit intan…

Sumber; Syahril A. Kadir

Be the first to comment on "Tahukah anda Malaysia juga pernah hampir nasib yg sama pada tahun 2000"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*