Kes LT.TE: Datuk Ayob KECEW4 kes tersebut diganggu ahli politik

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan meminta ‘orang politik’ tidak mengg4nggu urusan dan kerja-kerja kepolisan.Menurutnya, pegawai dan anggota polis adalah petugas awam yang fungsi serta peranan mereka adalah menguatkuasakan undang-undang.

Katanya, dalam t1ndakan beliau dan pegawainya dalam menguatkuasakan sesuatu undang-undang itu, mungkin ada pihak yang tidak bersetuju.

Ujar Ayob, sewaktu beliau bertugas di Bahagian Ant1pengg4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman dan menangk4p beratus-ratus orang anggota Jemaah Islamiah (JI) dulu termasuk pengikut Darul Islam dan Daesh, tidak ada pun yang ‘meru.ngut’.

“Tetapi kenapa bila saya tangkap ADUN D*P dalam kes kumpulan pengg4nas Har1mau Pembebasan Tam1l Eelam (LT.TE), ia boleh menjadi isu sampai peringkat nak pinda undang-undang sebagainya, ini apa cerita?

“Adakah sebab mereka D*P saya tak boleh ‘sentuh’? Adakah mereka di atas undang-undang? Jadi kena adillah dan jangan campur tangan dalam kerja-kerja polis. “Kami hanya petugas awam yang akan pencen bila umur mencecah 60 tahun…kami tidak ‘bias’ dan berpihak, kalau sesuatu perkara itu sal4h dari segi undang-undang, maka sal4hlah,” kata Ayob.

Beliau berkata demikian dalam temuramah khas dengan MalaysiaGazette di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di Johor Bahru baru-baru ini. Untuk rekod, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seremban Jaya, P Gunasekaran sebelum ini pernah ditud0h memberi sokongan kepada LT.TE.

Mahkamah bagaimanapun melepas dan membebaskan beliau selepas mendapat arahan daripada Pend4kwa Raya untuk tidak meneruskan prosiding. Gunasekaran, 60, sebelum ini ditud0h bersama-sama ahli D*P, V Suresh Kumar, 43; pengusaha restoran, B Subramaniam, 57, dan pengutip besi buruk, A Kalaimughilan, 28.

Pada 31 Oktober lalu, Gunasekaran, Suresh Kumar dan Subramaniam masing-masing did4kwa dengan pengetahuan memberi sokongan kepada kumpulan pengg4nas LT.TE dengan cara menggunakan aplikasi sosial Facebook atas nama berlainan.

Jabatan Peguam Negara juga sebelum ini membuat keputusan memberhentikan prosiding undang-undang terhadap 12 lelaki warga tempatan yang berdepan tud0han menyokong kumpulan LT.TE.

Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas, menegaskan keputusan itu dibuat selepas mendapati tiada prospek jelas untuk sabitan terhadap semua tertud0h dengan mana-mana 34 pertud0han yang sedang dihadapi mereka.

Katanya, beliau membuat keputusan itu mengikut Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkannya menjalankan kuasa budi bicara selepas menilai kes berkenaan mengikut undang-undang.

Saksikan tembubual…

Sumber; Malaysia Gazette

Kredit; mykmu.net

Be the first to comment on "Kes LT.TE: Datuk Ayob KECEW4 kes tersebut diganggu ahli politik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*