Jangan Biarkan Barisan Hadapan Pejuang C0V1D 19 LUMPOH – Dr Yazeed Hairi

Pertama sekali kita kena faham, kalau kita perhatikan kes dulu 22 sekarang sudah melonjak jadi 528. Dari 528 tak mustahil jadi 1000. Gandaan ini yang amat men@kutkan. Macam di Italy, masa awal awal dulu, Tak banyak kes, Rakyat mereka tak pandang ser1us kes ni, Bila gandaan dah jadi x3 x4 .. Bila dah bertambah kes kemat1an baru nak gel@bah.

Sebab apa? Sebab kita sendiri tak anggap perkara ni ser1us melainkan ianya terjadi pada diri sendiri atau keluarga rapat. Apakah itu yang kita mahukan? Dah kena lempang baru sedar? Tak nak kan? Jadi cukuplah merungut. Kalau kita tak faham, jangan pertikaikan usaha yang lain!

Ingat kerajaan nak buat keputusan ni senang ke ? Sebab faktor ekonomi akan jatuh, Itu pun menyak1tkan, tapi lebih menakotkan bila ada k0rban ny@wa. Mana lagi penting ? K0rban ny@wa atau k0rban ekonomi? Sebab tu kerajaan terpaksa juga laksanakan langkah ini. Ekonomi boleh dicari tapi ny@wa takkan kembali .

Ucapkan syukur, kalau kau belum menjadi m@ngsa. Kau sangat bertuah…

Kenapa Kawalan Pergerakan dilaksanakan?

1- Untuk mengurangkan jumlah kes berjangk1t iaitu seperti kita sedia maklum, jika kurang berkomunikasi secara fizikal, maka r1siko untuk dapat jangk1tan adalah berkurangan

2- Untuk memastikan Barisan Hadapan Pekerja Kesihatan tidak lumpuh. Tahukah anda , KKM kini tidak mempunyai dana dan staff yang cukup untuk memer@ngi wab@k ini? Jika ada kenaikan kes, maka hari demi hari … Barisan hadapan kita akan makin keletihan dan akhirnya akan lump0h.

Apa jadi jika barisan hadapan kesihatan lumpuh?

Jadi macam Italy dan negara lain. Barisan hadapan kesihatan mereka sudah pun lumpoh disebabkan kenaikan kes jangk1tan yang tak terkawal, Bukan sekadar staff tetapi Supporting equipment seperti Disposable item, Ubat ubatan, Ventilator, Bilik Icu yang tidak mencukupi.

Bayangkan, Dengan kes kes baru covid 19 ni lagi, Belum lagi pesak1t yang sedang naz@k dalam hospital tu, pesak1t yang perlu dibed@h, pesak1t str0ke, pesak1t jant0ng, pesak1t k0ma dalam ICU lagi. Korang bayangkan macam mana punya HAV0C dalam hospital tu, NAK SELAMATKAN MANA SATU ?

Yang paling dit@kuti adalah r1siko pesak1t yang berjangk1t tidak dirawat dengan baik adalah tinggi. Manpower dan machinery tidak lagi mencukupi untuk menyelamatkan semua m@ngsa ni. Sebab tu kerajaan perlukan bantuan dari korang semua untuk faham situasi sekarang ni. Kalau kita semua boleh bantu kerajaan dengan PROPER self quarant1ne ..

Insyallah Malaysia mampu menangani wab@k ini. Dan kita pula boleh kembali bekerja seperti biasa. Lagi cepat kita tangani masalah ni , Lagi cepatlah kita boleh kembali kepada kehidupan biasa. Tolong lah support usaha kerajaan ini, Kalau bukan untuk diri sendiri …

INGATLAH BEBANAN ORANG LAIN. INGATLAH BARISAN HADAPAN PASUKAN KESIHATAN KITA YANG SEDANG BERPER4NG 200% MENANGANI WAB4K INI!

Mereka semua pun ada keluaga dan anak anak macam kita juga…

Bagaimana dengan keselamatan dan ny@wa mereka. Ini ibarat pergi berper@ng, kalau dulunya per@ng mat1 berdar@h, tetapi kini per@ng dengan v1rus yang juga bakal tarik ny@wa. Untuk siapa mereka ni berjuang? Bukankah terang lagi bersuluh?

Untuk bangsa dan negara, ny@wa mereka digadaikan untuk keselamatan kita di rumah, agar kita masih boleh bersama dengan keluarga tercinta. Tapi mereka? Besar peng0rbanan mereka ini. . Tak berbaloi dengan kita yang sambil lewa… BANTULAH BARISAN HADAPAN KITA INI

Terima kasih Barisan Hadapan Malaysia ! You are the unsung heroes !

Kredit dan bacaan, sila lanjut klik
http://www.dryazeedhairi.com

Be the first to comment on "Jangan Biarkan Barisan Hadapan Pejuang C0V1D 19 LUMPOH – Dr Yazeed Hairi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*